BrabantSport Fonds omarmt maatschappelijke impact EK Petanque

Op donderdag 11 maart 2021 is het BrabantSport Fonds gelanceerd. Het fonds is een unieke samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant en het Brabantse bedrijfsleven. Met het ondersteunen en stimuleren van maatschappelijke vraagstukken wil het fonds een gezonde levensstijl onder Brabantse kinderen bevorderen, stress onder jongvolwassenen helpen terugdringen, eenzaamheid onder Brabantse ouderen verminderen en Brabanders met een beperking structureel helpen in beweging te brengen. Het eerst aangekondigde project van het BrabantSport Fonds is gerelateerd aan het EK Petanque in 2022, klik hier om daar meer over te lezen.

In de zomer van 2022 vindt het EK Petanque in ‘s-Hertogenbosch plaats. Het evenement, de sport en de plek geven aanleiding om een nijpend maatschappelijk vraagstuk aan te pakken: groeiende eenzaamheid en beperkte sociale contacten. De Coronacrisis heeft deze problematiek alleen maar versterkt en vele kwetsbare ouderen lijden hieronder. Petanque, bij uitstek een sociale en kleinschalige activiteit, wordt in dit maatschappelijke programma het centrale middel om kwetsbare ouderen samen te brengen. Om via plezier en beweging nieuwe contacten te leggen en deze duurzaam te borgen op de plekken waar die het belangrijkste zijn: in de wijken van Brabantse steden.

Tijdens intieme wijktoernooien ontmoeten Brabanders elkaar. Met de grotere finale-weekenden en de apotheose tijdens het EK Petanque op de Parade in ‘s-Hertogenbosch krijgt het programma ook het podium en de zichtbaarheid die het verdiend. Zo dringen we eenzaamheid in Brabant terug.

Het initiatief sluit naadloos aan op de projectlijn ‘Ouderen en eenzaamheid’. Met dit programma worden sport en het EK Petanque 2022 ingezet om de sociale cohesie in de wijk te bevorderen en eenzaamheid onder ouderen terug te dringen. Daarmee wordt er direct bijgedragen aan de gestelde impact doelen van het BrabantSport Fonds.

Het programma is tevens een meerjarig plan waarbij met enkele belangrijke partners wordt samengewerkt om gezamenlijk tot resultaten te komen. De start is in ’s-Hertogenbosch, waarna het programma verder regionaal over Brabant uitgerold wordt.

“Het is een prachtig initiatief van gemeente ‘s-Hertogenbosch, BrabantSport Fonds en More2Win dat wij van harte ondersteunen. In vele wijken zijn openbare jeu de boulesbaantjes te vinden en vele huishoudens hebben standaard een setje boules in huis liggen. Het laagdrempelige en toegankelijke karakter van jeu de boules kan als middel uitstekend bijdragen aan de doelstelling om eenzaamheid in Brabant terug te dringen”, aldus directeur Twan Beckers van de Nederlandse Jeu de Boules Bond.

Uitvoerende partij More2Win: Impact maken in de wereld van sport vraagt om een heldere visie. More2Win heeft daarom een eigen aanpak ontwikkeld, met sport als krachtig middel. Door creatiever te denken, de link te maken met domeinen buiten de sport én je beloofde impact daadwerkelijk te meten, zorgen we op een unieke manier voor meer winnaars. We zorgen niet alleen voor een creatief concept, een nieuwe strategie of een plan van aanpak, we zijn ook doeners die ondersteunen bij de uitvoer of je al het werk uit handen nemen.