Coronavirus

Let op: Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt. Voor de meest recente updates klik je HIER.

Per 11 mei 2020 mag er weer worden gesport. Wel is daaromheen héél belangrijk de 1,5 meter afstand in acht te namen. Omdat het ingewikkeld is om verenigingen hier op in te richten, heeft het NOC*NSF ondersteunend materiaal daarvoor ontwikkeld. Dat, en nog veel meer handige informatie, vind je op de ‘Corona ondersteuningspagina‘.

Onderstaand worden alle updates bijgehouden met betrekking tot het coronavirus en de petanquesport. Gezien de persconferenties elkaar in rap tempo opvolgen, wordt een update geplaatst als het voor de sport van toepassing is omdat er nieuwe/strengere maatregelen gaan gelden.

Update 24 juni 2021:
Het kabinet heeft vrijdagavond 18 juni bekend gemaakt per 26 juni de volgende stappen in het heropeningsplan te zetten. Voor de sport betekent dit onder andere dat wedstrijden vanaf 26 juni voor iedereen zijn toegestaan en dat publiek bij amateurwedstrijden en -trainingen weer welkom is, met inachtneming van de anderhalve meter afstand en met vaste zitplaatsen. Klik hier voor het nieuwe protocol…

Update 18 juni:

Klik hier om de update te lezen na de persconferentie van vrijdag 18 juni.

Update 2 juni:
De sport gaat per zaterdag 5 juni verder open. Als de dalende trend van de coronacijfers doorzet, wordt de derde stap gezet in de versoepeling van de maatregelen die momenteel gelden tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor de sport betekent dit onder andere dat bij teamsporten de afstandsregels worden versoepeld, jeugd weer competitie mag spelen en de deuren van sportkantines onder voorwaarden weer open kunnen. Lees in dit nieuwsbericht meer en bekijk daar ook het nieuwste protocol…

Update 19 mei: wees je als sportclub bewust dat het terras alleen gebruikt kan worden door mensen die ook op de sportaccommodatie mogen zijn
Mogen de terrassen bij de sportaccommodaties open vanaf 19 mei?
Sportkantines zijn gesloten sinds 29 september 2020. Het doel is om sport door te laten gaan, maar te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Zo kan de sport zo lang mogelijk doorgaan. Buitenterrassen mogen vanaf 19 mei open. De Rijksoverheid benadrukt dat het doel van de maatregelen is om groepsvorming, ook na het sporten te voorkomen. Maak als sportclub de bewuste afweging over het wel of niet open stellen van het buitenterras en of je daarbij de geldende horeca regels (onder meer niet meer dan 50 personen en maximaal 2 personen aan een tafel op 1.5 meter zittend) kunt toepassen en uitvoeren. En wees je als sportclub bewust dat het terras alleen gebruikt kan worden door mensen die ook op de sportaccommodatie mogen zijn.

Update 11 mei: De eerste stap naar het normale leven
De NJBB heeft op dinsdag 11 mei kennisgenomen van de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge waarin werd geopend met  “Sinds enkele weken kunnen we in Nederland weer een paar uur per dag naar het terras, twee mensen thuis op de koffie ontvangen en weer naar de winkelstraat. De eerste stap naar het normale leven is onder bepaalde voorwaarden heel voorzichtig gezet”. Lees hier meer…

Update 18 mei 2021: Versoepelingen, maar terrassen verenigingen blijven gesloten
Het hing al in de lucht, maar de aangekondigde versoepelingen gaan definitief door. Dat heeft enkele (positieve) gevolgen voor onze sport.  Ten aanzien van het openen van terrassen is helaas een verkeerd beeld ontstaan in de media. De opening van terrassen geldt helaas nog niet voor sportverenigingen. De verwachting is wel dat dit binnen nu en drie weken (vanaf 8 juni) mogelijk wordt. 

Op de sportaccommodaties, waar alleen sporters ontvangen mogen worden en geen publiek aanwezig mag zijn, geldt een andere situatie (per 19 mei). De sporters worden publiek zodra ze klaar zijn met sporten en dienen dan de sportaccommodatie te gaan verlaten. Dit geldt voor zo goed als alle petanqueverenigingen. 

De horecavoorzieningen die verschillend publiek mogen ontvangen (zoals willekeurige langskomende voorbijgangers en daarnaast sporters) kunnen binnen de door de Rijksoverheid geformuleerde voorwaarden hun buitenterrassen openen. Indien een petanquevereniging denkt onder deze categorie te vallen dan wordt aanbevolen om dit te bespreken met de gemeente.  

Lees HIER het volledige protocol.

Update 20 april: De eerste versoepelingen zijn aangekondigd
Het einde was de vorige keer al in zicht, maar nu beginnen we daar langzaam ook de versoepelingen die daarbij horen te merken. Per 28 april zijn er weer een aantal dingen mogelijk, die de afgelopen maanden niet toegestaan waren. Welke versoepelingen dat zijn, lees je hier…

Terrassen die bij de vereniging horen mogen nog niet in gebruik worden genomen. Men dient na het beoefenen van de sport het terrein nog altijd te verlaten. Meer daarover lees je in dit aparte nieuwsbericht…

Update 13 april: Einde in zicht maar situatie nog steeds nijpend
De maatregelen die tijdens de persconferentie van 8 maart zijn besproken, blijven van kracht, en worden verlengd tot en met dinsdag 27 april. Enige uitzondering: per maandag 19 april gaan de BSO’s open.  Lees hier het volledige nieuwsbericht…

Update 23 maart: Herhaling geldende maatregelen, wel verlating avondklok naar 22:00uur
De maatregelen die tijdens de vorige persconferentie van 8 maart zijn besproken, blijven van kracht, en worden verlengd tot en met dinsdag 20 april. Enige uitzondering: per woensdag 31 maart geldt de avondklok vanaf 22:00 uur in plaats van 21:00 uur. Op dinsdag 13 april volgt een nieuwe persconferentie om de besluiten voor de periode ná 20 april te bespreken. Lees hier het volledige nieuwsbericht…

Update 11 maart: vernieuwd protocol verantwoord sporten petanque vanaf 16 maart
Buiten mag de jeugd tot en met 26 jaar op sportaccommodaties in teamverband blijven sporten zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. Iedereen vanaf 27 jaar mag alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan vier personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten. Klik hier om het gehele nieuwe protocol te lezen.

Update 8 maart: vanaf 16 maart mag er weer in doublettevorm worden gespeeld
Goed nieuws betreft de versoepeling met betrekking tot het sporten in de buitenlucht voor volwassenen ouder dan 27 jaar. In plaats van twee volwassenen, wordt de groepsgrootte verruimd naar vier personen. Dit betekent dat er voor alle petanqueliefhebbers vanaf 16 maart weer in doublettenvorm gespeeld kan worden. Verder zijn er weinig updates aangaande de maatregelen. Lees het hele nieuwsbericht hier…

Update 1 maart: vernieuwd protocol verantwoord sporten petanque
Buiten mag de jeugd tot achttien jaar (per 3 maart iedereen tot en met 26 jaar) op sportaccommodaties in teamverband blijven sporten zonder dat ze anderhalve meter afstand in acht hoeven te nemen. De competitie ligt wel stil, onderlinge wedstrijden binnen de eigen club zijn toegestaan. Iedereen vanaf achttien jaar (per 3 maart iedereen vanaf 27 jaar) mag alleen sporten op anderhalve meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan twee personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan, kantines, douches en kleedkamers zijn gesloten. Klik hier om het gehele nieuwe protocol te lezen…

Update 23 februari: jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen weer in groepsverband sporten
De meeste maatregelen die tijdens de vorige persconferentie werden besproken, blijven van kracht, zoals onder meer de avondklok. De maatregelen zijn verlengd tot 15 maart. Op maandag 8 maart volgt een nieuwe persconferentie om de besluiten voor de periode ná 15 maart te bespreken.

Nieuw na de persconferentie van 23 februari is dat jongeren tot 27 jaar weer buiten in groepsverband mogen sporten. Dat mag niet in competitieverband, maar uitsluitend binnen het eigen team binnen de eigen vereniging. Volgens het kabinet is het voor die groep van groot belang weer te mogen sporten. Lees hier meer…

 

Update 2 februari: huidige lockdown verlengd tot en met 2 maart
De huidige lock-down wordt tenminste tot en met dinsdag 2 maart verlengd. Op dinsdag 23 februari volgt een nieuwe persconferentie. Voor de sport betekent dit dat de huidige maatregelen tot dinsdag 2 maart van kracht blijven. Vergeten welke deze ook alweer waren? Lees ze hier…

Update 26 januari: nieuw protocol verantwoord sporten petanque
Vanaf dinsdag 15 december gaat Nederland ter bestrijding van het coronavirus in een strenge lockdown om contacten tot een minimum te beperken. Voor de sport betekent dit dat tot en met in ieder geval 9 februari sporten in een binnenruimte niet is toegestaan. Buiten kan onder voorwaarden wel gesport worden. Er geldt van zaterdag 23 januari tot en met 9 februari een avondklok tussen 21.00 uur en 04.30 uur.
Klik hier om het volledige protocol verantwoord sporten petanque te lezen.

Update na persconferentie van 20 januari
De NJBB heeft op woensdag 20 januari kennisgenomen van de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte waarin hij openende met: ”We moeten ons nóg een keer schrap zetten en onze uiterste best doen om een derde golf voor te blijven en de huidige golf zo klein mogelijk te houden”. Een avondklok zit in de pijpleiding. Lees hier meer…

Update na persconferentie van 12 januari; lockdown verlengd
De NJBB heeft op dinsdag 12 januari kennisgenomen van de toespraak van minister-president Mark Rutte waarin hij openende met: “Ik denk dat ik u vanavond niet ga verrassen. De cijfers dalen niet snel genoeg en we hebben te maken met een dreiging van de Britse coronavariant, hetgeen alarmerend is en dat is nog zwak uitgedrukt.” Om die reden wordt de lockdown verlengd tot dinsdag 9 februari. Lees hier meer…

Update na toespraak minister president Rutte op 14 december
De NJBB heeft op dinsdag 14 december kennisgenomen van de toespraak die minister-president Mark Rutte heeft gegeven. “We maken met 17 miljoen mensen iets mee dat ongekend is. Het aantal besmettingen stijgt sinds 8 december met gemiddeld 9.000 besmettingen per dag”, zei Mark Rutte in zijn toespraak. Vandaar de ingrijpende boodschap om voor een periode van 5 weken (t/m dinsdag 19 januari 2021) in lockdown te gaan met als doel het aantal contacten te verminderen. Op dinsdag 12 januari 2021 volgt een nieuwe persconferentie waarin wordt aangegeven hoe de maatregelen er na dinsdag 19 januari 2021 uit gaan zien. Lees hier meer…

Update n.a.v. de persconferentie van 8 december
”Het gaat echt niet goed, niet met de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames. We hadden het graag zo anders gewild”, zei Mark Rutte in de persconferentie van dinsdagavond 8 december. Er is geen aanleiding om op dit moment versoepelende maatregelen af te kondigen. Als de besmettingscijfers vóór kerst niet dalen, komt het kabinet voor kerst met mogelijk aanvullende strengere maatregelen.

Voor het sporten blijven dezelfde maatregelen gelden als na de persconferentie van 17 november. Welke dat zijn, lees je hier.

Update 2 december: aangepast sportprotocol
NOC*NSF heeft in samenwerking met meerdere sportbonden een algemeen protocol opgesteld. Dit geeft algemene adviezen aan verenigingen om het mogelijk te maken dat er verantwoord wordt gesport. Ook zijn er posters en signings gemaakt voor de verenigingen en accommodatiebeheerders. Het kan zijn dat wijzigingen worden doorgevoerd in het algemene protocol. Op nocnsf.nl/sportprotocol is altijd de meest recente versie te vinden.

In aanvulling op het algemene protocol van NOC*NSF, heeft de NJBB een specifiek protocol opgesteld met enkele aanvullende adviezen voor de petanquesport. Dit betreft acties en maatregelen die verenigingen nemen om verantwoord onze sport te kunnen beoefenen. Het sport specifieke protocol is te vinden op de laatste 2 pagina’s van dit document.

Update 1 December: mondkapjesplicht
De mondkapjesplicht geldt vanaf dinsdag 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de Rijksoverheid.

NOC*NSF heeft voor de sport de meest gestelde vragen die op 1 december zijn gesteld al beantwoord. Deze lees je hier terug. Het kan zijn dat deze vragen in een later stadium worden aangevuld. Het is daarom aan te raden ook de website van NOC*NSF te bezoeken. Dat doe je door HIER te klikken.

Update 20 november
Het kabinet heeft dinsdag 17 november bevestigd dat de extra maatregelen van de afgelopen twee weken vervallen, vanaf donderdag 19 november. Dat betekent dat de maatregelen zoals bekend gemaakt op 13 oktober weer gaan gelden, sportkantines blijven gesloten, amateursportwedstrijden zijn verboden en de maximale groepsgrootte is vier personen.

In aanvulling op het algemene protocol van NOC*NSF, heeft de NJBB een specifiek protocol opgesteld met enkele aanvullende adviezen voor de petanquesport. Dit betreft acties en maatregelen die verenigingen nemen om verantwoord onze sport te kunnen beoefenen. Het sport specifieke protocol is te vinden op de laatste 2 pagina’s van dit document. Klik hier om de veelgestelde vragen te bekijken.

Update dinsdag 17 november
De NJBB heeft op dinsdag 17 november kennisgenomen van de persconferentie die minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De cijfers die elke dag tot ons komen, zijn nog steeds te hoog. Maar de trend is dalend en dat is positief.” Zo opende Mark Rutte dinsdagavond de persconferentie. Er is geen aanleiding om op dit moment extra maatregelen te nemen. Vanaf woensdagnacht worden zelfs enkele versoepelingen doorgevoerd. Die versoepelingen en welke gevolgen dit heeft voor de petanquesport, lees je in dit uitgebreide nieuwsbericht dat je ook op de voorpagina van deze website hebt aangetroffen.

Update donderdag 12 november
Er zijn door de overheid allerlei regelingen beschikbaar gesteld waardoor sportverenigingen steun kunnen krijgen. Op die manier kunnen de financiële gevolgen van de coronamaatregelen worden opgevangen. Het is voor te stellen dat verenigingen door de bomen het bos niet meer zien. Daarom heeft NOC*NSF een pagina aangemaakt waarop te zien is welke actuele regelingen actief zijn en welke regelingen binnenkort worden geopend.

Klik hier om naar de website van NOC*NSF te gaan en een overzicht te zien van alle regelingen.

Update donderdag 5 november
Helaas zijn op 3 november nieuwe aanvullende maatregelen door het kabinet genomen waardoor het sporten beperkt wordt. Het sporten beperkt zich tot vrij spelen en trainen in verenigingsverband waarbij de groepsgrootte per baan maximaal 2 spelers betreft. Het blijft van belang om je gezonde verstand te gebruiken en alleen te sporten als je geen gezondheidsklachten hebt. Bij petanque blijft het van belang om 1,5 meter afstand te bewaren. Dat betekent dat van alle leden flexibiliteit wordt gevraagd. Alleen als er rekening wordt gehouden met elkaar, kan er stapsgewijs naar een situatie worden toegewerkt waarin totale versoepeling mogelijk is.

In aanvulling op het algemene protocol van NOC*NSF, heeft de NJBB een specifiek protocol opgesteld met enkele aanvullende adviezen voor de petanquesport. Dit betreft acties en maatregelen die verenigingen nemen om verantwoord onze sport te kunnen beoefenen. Het sport specifieke protocol is te vinden op de laatste 2 pagina’s van dit document.

Update dinsdag 3 november
De NJBB heeft kennisgenomen van de persconferentie die minister-president Mark Rutte op dinsdagavond 3 november heeft gehouden, samen met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge.

“Het gaat niet slecht, maar het is zeker niet goed genoeg”, waren woorden die de minister-president vanavond in de persconferentie gebruikte. Om het aantal besmettingen sneller naar beneden te krijgen en het aantal ziekenhuisopnames terug te dringen, gaan vanaf woensdag 4 november 22:00 uur nieuwe aanvullende maatregelen in. Deze aanvullende maatregelen gelden ten minste tot en met woensdag 18 november.

Klik hier om het hele nieuwsbericht aangaande de persconferentie van 3 november te lezen.

Update donderdag 15 oktober

Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdagavond 13 oktober heeft het bondsbestuur op woensdagavond 14 oktober vergaderd over de gevolgen van de nieuwe kabinetsmaatregelen voor het sportaanbod binnen de NJBB.

Het kabinet heeft maatregelen getroffen die horen bij een ’gedeeltelijke lockdown’. Hierbij is aangegeven dat, als de maatregelen onvoldoende effect hebben, de volgende stap een algehele lockdown is. De situatie in Nederland is op dit moment zeer zorgwekkend en daarom heeft het kabinet opgeroepen het aantal reisbewegingen en aantal sociale contacten zoveel mogelijk te beperken.

In het licht van de nieuwe kabinetsmaatregelen, de adviezen van NOC*NSF en RIVM en zeker  ook de bezorgde geluiden van petanqueverenigingen die het bondsbestuur de afgelopen weken heeft vernomen en ook met een bezoek aan enkele verenigingen concreet heeft waargenomen, zijn onderstaande besluiten genomen.

NPC Seizoen 2020/2021

Tweede tot en met zesde divisie
Het NPC seizoen voor de 2e t/m 6e divisie wordt per direct beëindigd. Gezien de ernst van de situatie en de verwachting dat COVID-19 de komende maanden onder ons blijft, vindt het bondsbestuur het niet verantwoord om de competitie te hervatten. Veel ouderen, die behoren tot de kwetsbare doelgroep, nemen deel aan de NPC en om de NPC (in welke divisie dan ook) te spelen worden er risicovolle verplaatsingen gemaakt, die we in deze tijd moeten vermijden.

Naarmate het aantal besmettingen de afgelopen weken toenam, werd vanzelfsprekend de angst in Nederland en onder verenigingsleden groter. Het is daardoor steeds lastiger om complete teams af te vaardigen.

Er is daarnaast veel ongerustheid over het ventileren van de binnenaccommodaties met de koudere maanden in aantocht. De vragenlijst over ventilatie is door meer dan 78% van de deelnemende verenigingen ingevuld, het bondsbestuur is erg blij met deze grote response. Het laat goed zien hoe betrokken iedereen is en hoe deze kwestie leeft. Ook blijkt hieruit dat er maar enkele verenigingen de accommodatie door een gespecialiseerd bedrijven hebben laten controleren en dat baart het bondsbestuur grote zorgen.

De NPC wordt voor de 2e t/m 6e divisie als ’niet gespeeld’ verklaard. Over het inschrijvingsproces voor het seizoen 2021-2022 volgt tijdig meer informatie. Verenigingen dienen hun teams voor het nieuwe seizoen opnieuw aan te melden. Voor de indeling van het seizoen 2021-2022 zal zoveel mogelijk worden aangesloten bij de indeling van het seizoen 2019-2020.

Topdivisie
De kampioen van de topdivisie wordt ingeschreven voor de EuroCup. Vanwege deze reden wordt de competitie in de topdivisie nog niet definitief beëindigd, maar voorlopig uitgesteld tot januari 2021. Als de situatie het toelaat, wordt in januari de competitie hervat en een halve competitie gespeeld. In dat geval worden speelronde 2 t/m 6 voortgezet.

Om de veiligheid van al onze spelers te kunnen waarborgen, stelt het bondsbestuur in ieder geval de voorwaarde dat de ventilatie van de verenigingen in de topdivisie vóór 1 december goedgekeurd moet worden door een daartoe bevoegde partij.

Uiterlijk 11 december neemt het bondsbestuur een definitief besluit over de voortzetting van de NPC in de topdivisie en zal dan eventueel met aanvullende maatregelingen komen.

Inschrijfgelden NPC
De gehele petanquesport wordt financieel hard geraakt. Petanqueverenigingen moeten interen op het eigen vermogen omdat inkomsten uit kantines, toernooien en andere activiteiten wegvallen en er nauwelijks aanwas is van nieuwe leden. Bovendien lopen de vaste lasten door. Het ontbreken van aanwas van nieuwe leden werkt ook door richting de landelijke organisatie. Het is van belang dat wij hier samen, als NJBB, doorheen komen. Daarnaast zorgt ook het wegvallen van opbrengsten uit competities en kampioenschappen voor behoorlijke financiële tegenvallers. Om de financiële schade zoveel mogelijk voor verenigingen te beperken, heeft het bondsbestuur besloten alle NPC inschrijfgelden voor het seizoen 2020/2021 te crediteren ongeacht of de NPC in de topdivisie nog doorgaat. We doen hiermee tevens een appel op onze gezamenlijke solidariteit en collectiviteit om samen de verbinding van onze Bond en de Verenigingen krachtig te houden

NK tripletten en finaleweekend van de Masters
Het NK tripletten en finaleweekend van de Masters in 2020 worden uitgesteld tot begin 2021. Het bondsbestuur gaat in overleg met de organisatoren om de mogelijkheden in 2021 te bespreken. Ook hier geldt dat het bondsbestuur op uiterlijk 11 december een definitief besluit neemt over de voorzetting van het NK tripletten en het finaleweekend van de Masters dat in 2020 oorspronkelijk georganiseerd zou worden.

Oproep aan verenigingen
Het is bijzonder teleurstellend dat de sport opnieuw hard wordt getroffen door deze nieuwe onvermijdelijke maatregelen. Het bondsbestuur doet een dringend beroep aan de verenigingen zich te houden aan de maatregelen om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. In het kort zijn de spelregels vanaf 14 oktober:

  • Sporten (vrij spelen en trainen) voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden;
  • Het aantal spelers per baan betreft maximaal 4 personen waarbij de spelers te allen tijde 1,5 afstand van elkaar dienen te houden;
  • Er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige binnen ruimte (boulodrômes);
  • Buiten geldt het maximum van 30 personen niet maar een maximum van 4 personen per baan waarbij de afstand tussen de spelers, op, tussen, en of naast de baan op 1,5 meter gewaarborgd wordt. Ten allen tijden geldt dat de 1,5 meter tussen medespelers, tegenstanders en andere personen op de baan gehandhaafd wordt.
  • Het organiseren van competities, toernooien, husselavonden, uitwisselingen of ander soortige activiteiten binnen de vereniging zijn niet toegestaan;
  • Het is in dat geval bij petanque alleen mogelijk om in tête-à-tête of doublettenvorm in dezelfde samenstelling en tegen dezelfde tegenstanders te spelen om wisselingen zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Publiek is niet toegestaan;
  • Sportkantines maar ook kleedkamers en douches zijn gesloten;
  • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Echter is het voor deze groep verboden om competities te spelen.
  • Alleen als kinderen tot en met 17 jaar samen spelen zonder senioren (18 jaar en ouder) geldt de groepsgrootte van 4 personen en het maximaal aantal personen van 30 niet. In alle andere gevallen (bijvoorbeeld combinatie jeugd en senioren) gelden de regels voor groepsgrootte en maximum aantal binnen boulodrômes wel.

Vanzelfsprekend zullen wij de ontwikkelingen nauwlettend volgen en de belangen voor onze sport en onze leden zo goed mogelijk behartigen. Indien daar aanleiding voor is en voor onze sport specifiek relevant, zullen wij ook niet schromen daarin verdergaande maatregelen te nemen. Wij houden u daarvan op de hoogte.

Klik voor de laatste versie van het aangepaste sportprotocol hier waarin ook de specifieke regels voor petanque terugvindt.

De NJBB zijn en blijven wij samen! Laten wij gezamenlijk de handschoen oppakken en corona overwinnen, door de maatregelen stringent op te volgen en alle risico’s te vermijden.

Laten we ons voorbereiden op betere tijden, zodat we sterker uit de strijd komen. Het bondsbestuur wenst u sterkte, wijsheid en een goede gezondheid toe.

 

Update 1 oktober
Aan de hand van de persconferentie die het kabinet hield op maandag 28 september zijn er een aantal aanscherpingen gedaan in het sportprotocol. Ook het sportspecifieke protocol voor petanque kent enkele aanpassingen. Daarnaast is er ook een update gedaan van de veelgestelde vragen.

Nieuwe maatregelen leiden tot veel praktische vragen en met collega-sportbonden en NOC*NSF zoeken we uit hoe de uitwerking in de praktijk is. Donderdag 1 oktober zijn een aantal onduidelijkheden verder opgelost, onder anderen over verblijven in de “gesloten” sportkantine, zijn teamleden die klaar zijn met hun wedstrijd wel/niet publiek, enzovoorts. De nieuwe vragen en antwoorden zijn te vinden in het deel FAQ maatregelen per 29 september 18.00 uur .

Klik hier om naar het bijgewerkte Protocol verantwoord sporten te gaan.

Dringend advies tot dragen mondkapjes in publieke binnenruimte
Woensdagmiddag 30 september heeft minister-president Rutte namens het kabinet en een groot deel van de 2e Kamer het dringende advies gegeven in publieke binnenruimtes mondkapjes te dragen. Later kwam daar via de site van de Rijksoverheid nadere toelichting op. Klik hier.

Het kabinet geeft aan uiterlijk vrijdag namiddag met de bijzonderheden te komen. Wij zijn aan het nagaan of dit advies ook sportaccommodaties betreft en hoe er daar dan het beste mee opgegaan kan worden. Zodra er meer bekend is zullen wij onze informatie op de website aanpassen.

Ventilatierichtlijnen
Vanuit veel sporten komen er vragen met betrekking tot specifieke ventilatierichtlijnen. Vanuit de sport/NJBB verwijzen we naar de richtlijnen van het RIVM. Deze keuze kun je ook terugvinden in het Protocol verantwoord sporten. Bijgaande link staat dus ook in het protocol. Klik hier voor de link naar de site van het RIVM.

Spoedwetgeving digitale ALV verlengd tot 1 december
De spoedwetgeving die regelt dat de ledenvergadering digitaal kan plaats vinden is verlengd tot 1 december. Zie de berichtgeving in het staatsblad . Daarnaast wordt deze wet automatisch met twee maanden verlengd tot nader order, “verlengd, tenzij”: minimaal twee maanden voor een volgende vervaldatum moet het eventueel opheffen van deze wet opgezegd worden. Dit geeft zekerheid voor alle betrokken partijen.

Meer informatie over de wijze waarop de digitale ALV georganiseerd kan worden, vind je op nocnsf.nl in het corona-dossier: advies over organiseren algemene vergadering tijdens de corona-crisis. 

 

Update 22 september

aanscherping corona maatregelen, stand van zaken per 22 september 2020

Sinds zondagavond 20 september 18.00 uur zijn in zes veiligheidsregio’s in Nederland extra maatregelen van kracht. De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Er zijn 3 maatregelen afgekondigd:

  • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
  • Er is een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen, of daar gelegenheid voor te geven. Deze maatregel raakt de sport niet tenzij je sportteam uit meer dan 50 personen bestaat of je voor een specifieke groep van meer dan 50 personen wat organiseert zoals een bedrijfsuitje op je sportpark.
  • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht, dus óók voor sportactiviteiten op/in sportaccommodatie.

De meldplicht geldt voor elke afzonderlijke ruimte in/op binnen, of buitensportaccommodatie waar meer dan 50 personen tegelijk zijn. Dat melden kan in één keer voor een langere periode, bijvoorbeeld: “tot eind december 2020 hebben we elke dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag meer dan 50 personen op de accommodatie”. Melden uiterlijk 48 uur voor die samenkomst. Bij de melding dient aangegeven te worden wie per samenkomst toezicht houd(t)en vanuit de vereniging.

Daarnaast kunnen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio nemen.

Het melden dient te geschieden aan de voorzitter van de veiligheidsregio. Op dit moment richten de veiligheidsregio’s dit meldingsproces in.

Het actuele advies aan sportclubs in deze veiligheidsregio’s is daarom op dit moment nóg steeds:

  • Zorg ervoor dat er altijd een corona coördinator (herkenbaar) aanwezig is op de vereniging. Deze coördinator is aanspreekpunt voor eventuele handhavers die een controle uitvoeren. (Dit is niet nieuw maar in het kader van handhaving van de nieuwe maatregelen nog belangrijker geworden!)
  • ‘Better safe than sorry’: Neem contact op met de eigen gemeente wanneer je verwacht dat er meer dan 50 personen aanwezig zijn op je complex om dat bij hen aan te melden en aan hen te vragen hoe je dit aan kan melden bij de voorzitter van de veiligheidsregio.

Wij hopen op korte termijn meer informatie te kunnen delen over de wijze waarop uiteindelijk gemeld dient te worden.

Update 15 september

Verlenging tijdelijke wet digitale ALV
De tijdelijk wet die het mogelijk maakt om de ALV digitaal te faciliteren is onlangs verlengd tot 1 oktober. Het uitgangspunt is dat deze verlenging zolang de Coronasituatie niet verandert steeds met een maand verlengd gaat worden. Het is dus zaak om de berichtgeving op dat gebied in  de gaten te houden.

TASO en TVS
De Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO) is momenteel nog niet aan te vragen. Voor verdere informatie klik hier.

De Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties T(VS) is momenteel aan te vragen. Klik hier om aan aanvraag in te dienen.

Update 26 augustus

In de afgelopen twee weken is duidelijk geworden hoe we de maatregelen van deze zomer inclusief de laatste aangekondigde maatregelen van 10 augustus dienen te interpreteren. We hebben het nieuwe Protocol Verantwoord Sporten én de verbeterende Handreiking Toeschouwers bij sportwedstrijden op de nieuwste inzichten aangepast. Ook de veel gestelde vragen (FAQ coronavirus en sport) zijn vernieuwd!

Update 18 augustus
Voor de Nationale Petanque Competitie heeft het bondsbestuur tijdelijke versoepelingen aangekondigd om de veiligheid en gezondheid te waarborgen. Klik hier voor het nieuwsbericht met verdere informatie.

Update 17 augustus
Het protocol verantwoord sporten is aangepast op de per 10 augustus geldende regels. Indien nieuwe maatregelen van het kabinet daartoe aanleiding geven, kunnen op een later moment opnieuw aanpassingen van het protocol plaatsvinden. Op deze website vindt je steeds de meest actuele versie.

Update 4 augustus: Aangepaste sportprotocol en handreiking crowdmanagement
Door het NOC*NSF is weer een aangepast protocol verantwoord sporten uitgebracht. Dat protocol is door de NJBB overgenomen. Een kleine samenvatting van de aanpassingen/wijzigingen lees je hieronder. Daarna kan je doorklikken naar het volledige aangepaste protocol.

Het woord registeren is aangepast naar reserveren. Dit is verplicht wanneer je 100 en 250 toeschouwers verwacht op de sportaccommodatie. Het reserveren is bedoeld om de toestroom van grote groepen te beperken en in de hand te houden. In de aangepaste handreiking crowdmanagement is dit nog verder uitgelegd op pagina 9-12.

Ook is het protocol verantwoord sporten aangepast op het gebruik van mondkapjes tijdens het vervoer van personen uit verschillende huishoudens. Eerder was hier de leeftijd van 18 jaar aangegeven, dit is aangepast naar de leeftijd vanaf 13 jaar. Dit is in lijn met het advies vanuit de Rijksoverheid.

Update 20 juli: Gezocht: Goede en inspirerende voorbeelden crowd-management

Vorige week publiceerden wij de Handreiking Crowd Management. Deze is inmiddels ge-updated. Klik hier voor de ge-update Handreiking Crowd Management.

Om sportclubs te helpen met de praktische uitvoering van het ‘crowd-management’ zijn we op zoek naar goede en inspirerende voorbeelden van hoe sportclubs hiermee om gaan. Te denken valt aan informatiefilmpjes, plattegronden, folders, online informatie, etc.. Deze voorbeelden kunnen dan onder de sportbonden/verenigingen worden verspreiden. Je kunt de inspirerende voorbeelden sturen naar ramon.vanwingerden@nocnsf.nl.

Update 16 juli: Regeling TASO | tegemoetkoming Amateursportorganisaties COVID-19
In de Staatscourant de Beleidsregel tegemoetkoming amateursportorganisaties COVID-19 oftewel de TASO gepubliceerd. De TASO maakt onderdeel uit van het eerder aangekondigde steunpakket voor de sport. Via de TASO wordt in totaal € 20 miljoen beschikbaar gesteld aan sportverenigingen die niet in aanmerking komen voor één van de generieke steunmaatregelen zoals TOGS, NOW en TOZO. Verenigingen die in aanmerking komen voor deze nieuwe regeling ontvangen maximaal € 3500 ter compensatie van vaste kosten in de periode 1 maart 2020 – 1 juni 2020. Tussen 1 september 2020 en 4 oktober 2020 kunnen sportverenigingen via de website van DUS-I een aanvraag voor de TASO indienen. Op de website van DUS-I zal er binnenkort meer informatie over deze subsidieregeling te vinden zijn, waaronder een Q&A die de regeling zal verduidelijken.

Onderdeel van het steunpakket voor de sport is ook een regeling, ter waarde van € 90 miljoen, waarmee gemeenten in staat worden gesteld de huurkosten voor sportverenigingen kwijt te schelden. Hieraan wordt door het ministerie van VWS nog gewerkt. Hoe deze regeling eruit komt te zien wordt waarschijnlijk binnenkort bekendgemaakt. 

25 miljoen extra steun voor verenigingen met een eigen accommodatie
Er is onlangs in de politiek aandacht gevraagd voor de positie van grote sportverenigingen met een eigen accommodatie. Deze verenigingen komen namelijk niet in aanmerking voor de regeling waarmee gemeenten de huur van sportaccommodaties kunnen kwijtschelden (onderdeel van het steunpakket voor de sport). Dit terwijl deze verenigingen wel te maken hebben met kapitaalslasten voor hun accommodatie, vaak vergelijkbaar of zelfs hoger dan de huurlasten waar andere verenigingen mee van doen hebben.

Rudmer Heerema weet inmiddels te melden dat het gezamenlijke signaal is opgepakt en dat in de laatste ministerraad voor de zomer is besloten om, bovenop het eerdere steunpakket van €120 miljoen, nog eens €25 miljoen beschikbaar te stellen specifiek voor sportverenigingen met een eigen accommodatie. Zodra er meer details over dit besluit bekend zijn melden wij dat natuurlijk via deze update.

Update 6 juli:
Het nieuwste sportprotocol is per 1 juli 2020 in werking getreden. Over de laatste versie van dit protocol zijn inmiddels door veel verenigingen in verschillende takken van sport vragen gesteld met betrekking tot de 1,5 meter maatregel. In de laatste persconferentie van het Kabinet, gaf premier Rutte zelf aan dat op het speelveld de 1,5 meter niet gehandhaafd hoeft te worden. Het bondsbureau heeft over deze maatregel de afgelopen dagen diverse malen contact gehad met het NOC*NSF. Bij nader inzien neemt het NOC*NSF toch een voorzichtigere houding aan en adviseert zij de NJBB om zoveel mogelijk de 1,5 meter op het speelveld toe te passen waar dit kan. Het blijft uiteraard een advies, maar gezien het risicoprofiel van onze leeftijdsgroep is het van belang om hier extra zorgvuldig mee om te gaan.

In dit sportspecifieke protocol hebben wij dit inmiddels aangepast, waarbij ook het advies wordt gegeven om tussen de banen één baan vrij te houden. De komende periode wordt bekeken welke consequenties dit bijvoorbeeld heeft voor de NPC en in hoeverre met deze 1,5 meter maatregel, tijdens de NPC, rekening kan worden gehouden. De verschillende oplossingsrichtingen worden de komende weken uitgewerkt en getoetst bij enkele verenigingen.

Checklist ‘Crowdmanagement’ sportverenigingen
Het Protocol Verantwoord Sporten is leidend voor de bepalingen over de 1,5 meter afstand, de maximumbezoekers aantallen per accommodatie en de stromen van toeschouwers en publiek. Voor verenigingen kan dit leiden tot vragen hoe daarmee om te gaan op hun accommodatie.

Om de verenigingen daarin te ondersteunen, is een checklist opgesteld over de spelregels, belangrijkste vragen en tips daarvoor. Klik HIER om die checklist te bekijken.

UPDATE 29 JUNI:

Het protocol is iets aangepast. Twee ontbrekende links zijn toegevoegd en daarnaast is aangegeven dat tussenliggende banen niet meer vrij moeten worden gehouden. Klik hier voor het volledige protocol voor de sport vanuit het NOC*NSF en het sportspecifieke protocol vanuit de NJBB.

Om sportverenigingen te helpen zijn er op basis van het nieuwe sportprotocol voorlichtingsmaterialen ontwikkeld om weer veilig samen te sporten. Denk hierbij aan posters met richtlijnen voor op de sportaccommodatie en de sportkantine/clubhuis. Deze zijn zowel te downloaden voor online als print. Er is ook een set informatieborden beschikbaar waarmee clubs hun accommodatie van routing en van informatie op specifieke plekken kunnen voorzien.

Download alles hier

UPDATE 26 JUNI:

Het vernieuwde protocol aan de hand van de persconferentie van het kabinet op 24 juni staat online. Klik hier voor het volledige protocol voor de sport vanuit het NOC*NSF en het sportspecifieke protocol vanuit de NJBB. Het kan zijn dat er wijzigingen worden doorgevoerd in het algemene protocol. Op nocnsf.nl/sportprotocol is altijd de meest recente versie te vinden.

DISCLAIMER: DIT PROTOCOL IS NOG IN ONTWIKKELING EN IS GEBASEERD OP
DE KENNIS VAN NU. DE KOMENDE DAGEN KUNNEN NOG AANPASSINGEN VOLGEN
(OP BASIS VAN AANWIJZINGSBRIEF RIJKSOVERHEID EN DE DAARUIT VOLGENDE
NOODVERORDENINGEN).

UPDATE 25 JUNI:

Op 24 juni heeft het kabinet bekendgemaakt dat de opgelegde verplichte sluiting van alle sportaccommodaties per 1 juli wordt opgeheven. Wel vroeg Rutte de samenleving met klem indien mogelijk, en zo veel mogelijk, de 1,5 meter afstand regel aan te houden, net als de hygiëne voorschriften van het RIVM. De NJBB werkt momenteel hard aan een nieuw protocol en verwacht dit protocol uiterlijk maandag 29 juni te verspreiden.

Update 19 juni: Protocol verantwoord sporten petanque
Het allerbelangrijkste is dat onze sport weer beoefend mag worden. Echter in beperkte zin. Het is vooralsnog nog niet mogelijk om officiële toernooien, competities, uitwisselingen of dergelijke activiteiten te organiseren. Er moet hoe dan ook rekening worden gehouden met de 1,5 meter afstand. Dat betekent dat van alle leden flexibiliteit wordt gevraagd. Alleen als er rekening wordt gehouden met elkaar, kan er stapsgewijs naar een situatie worden toegewerkt waarin verdere versoepeling mogelijk is.

Het NOC*NSF heeft in samenwerking met meerdere sportbonden een algemeen protocol opgesteld. Dit geeft algemene adviezen aan verenigingen om het mogelijk te maken dat er verantwoord wordt gesport. Ook zijn er posters en signings gemaakt voor de verenigingen en accommodatiebeheerders. Het kan zijn dat er wijzigingen worden doorgevoerd in het algemene protocol. Op nocnsf.nl/sportprotocol is altijd de meest recente versie te vinden.

In aanvulling op het algemene protocol van het NOC*NSF, heeft de NJBB een specifiek protocol opgesteld met enkele aanvullende adviezen voor de petanquesport. Dit betreft acties en maatregelen die verenigingen nemen om verantwoord onze sport te kunnen beoefenen. Beide protocollen zijn HIER te vinden.

Vanaf 1 juli zijn weer enkele versoepelende maatregelen aangekondigd. De wijzigingen zijn in rood weergegeven in het algemene protocol en het sportspecifieke protocol. Het is de verantwoordelijkheid van de vereniging om leden op deze protocollen te wijzen.

Als laatste is het mogelijk om op de website van het NOC*NSF een checklist voor het opstarten van de vereniging te downloaden. Klik HIER om naar die checklist te gaan.

Disclaimer: Het protocol is onder voorbehoud van de versoepelingen die het kabinet mogelijk op 24 juni bekend zal maken voor de sport.

Update 15 juni
Op 15 juni 2020 schreef het Ministerie van Justitie en Veiligheid het volgende:   

“De opdracht tot sluiting van sanitaire voorzieningen, komt per 15 juni 2020 te vervallen. Het verbod op het gebruikmaken van gemeenschappelijke was- en douchegelegenheden in zwemgelegenheden en inrichtingen voor sporten en beweging die buiten sporten mogelijk maken, zoals geregeld in de aanwijzing van 8 mei 2020, wordt opgeheven.”

Vóór 1 juli 2020 besluit het kabinet opnieuw over het verlengen en/of aanpassen van maatregelen. 

Update 29 mei
Zoals in de extra editie van het Nieuwsbouletin eind mei viel te lezen, was het waarschijnlijk dat opening sportkantines vervroegd zou worden. Inmiddels is dit bevestigd. De komende week wordt het huidige protocol aangepast. Zodra dit is goedgekeurd door RIVM en VWS gaat de NJBB dit uiteraard delen.

Update 20 mei
De NJBB heeft de persconferentie van 19 mei 2020 gevolgd. Conclusie is dat er geen nieuwe aanpassingen zijn voor onze sport en verenigingen. Wel werd benadrukt dat kantines tot 1 september gesloten moeten blijven. Dat betekent dus ook dat er geen artikelen uit de kantine gehaald mogen worden, om op het terras te nuttigen. Dus ook koffie kan en mag niet in de kantine worden gezet. Terrassen kunnen mogelijk eerder (1 juni) open, maar dit wordt geregeld in noodverorderingen en kan dus per gemeente verschillen.

Momenteel is het uitsluitend toegestaan te boulen. Daarna moet iedereen het terrein verlaten. Het sociale aspect met betrekking tot gezellig napraten, zit er voorlopig nog niet in. Zodra daar verandering in komt, wordt dat via de landelijke instanties en door de NJBB gecommuniceerd.

Update 8 mei
NOC*NSF heeft in samenwerking met meerdere sportbonden een algemeen protocol opgesteld. Dit geeft algemene adviezen aan verenigingen om het mogelijk te maken dat er verantwoord wordt gesport. Ook zijn er posters en signings gemaakt voor de verenigingen en accommodatiebeheerders. Het kan zijn dat er wijzigingen worden doorgevoerd in het algemene protocol. Op de website van het NOC*NSF is altijd de meest recente versie te vinden.

In aanvulling op het algemene protocol van NOC*NSF, heeft de NJBB een protocol opgesteld dat specifiek geldt voor petanque. In het sportspecifieke protocol worden nog enkele aanvullende maatregelen geadviseerd. Dit betreft acties en maatregelen die verenigingen nemen om verantwoord onze sport te kunnen beoefenen. Om het sportspecifieke protocol te bekijken klik je hier.

Update 1 mei
Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen. Ook sportverenigingen zijn financieel geraakt door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Competities zijn vroegtijdig beëindigd en clubhuizen zijn gesloten. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van Rijn voor Medische Zorg mee ingestemd de clubs te hulp te schieten zodat zij de jeugd goed kunnen opvangen en de unieke Nederlandse infrastructuur behouden blijft. Met de insteek dat sportverenigingen straks hun deuren weer voor alle Nederlanders kunnen openen. Meer over deze hulp, lees je HIER.

Update 22 april
Het kabinet heeft op dinsdag 21 april aangekondigd dat een groot deel van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus worden verlengd tot 20 mei van dit jaar. Ook werd duidelijk dat er voorzichtig weer meer ruimte komt voor kinderen (tot 12 jaar), jongeren (12 tot 18 jaar) en de topsporters (met een door NOC*NSF erkende topsportstatus). Binnen de NJBB hebben geen spelers NOC*NSF erkende topsportstatus. Dit betekent dat er geen spelers actief zijn die meer ruimte krijgen om te trainen, omdat zij in de categorie ‘topsporters’ vallen.

Concreet betekent dit dat er voor onze sport weinig is veranderd. Gezien de leeftijdsopbouw onder de leden van de NJBB én het feit dat een overgrote meerderheid van de achterban tot de kwetsbare groep behoort, is door de NJBB eerder al besloten dat de maatregelen in ieder geval gelden tot en met 1 juni van dit jaar. Dit blijft van toepassing. Klik HIER voor het uitgebreide nieuwsbericht van 22 april.

Update begin april
De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn in ieder geval van kracht tot 1 juni, hebben de regering en het RIVM bekend gemaakt. Eén van de dringende aanvullende overheidsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen tot 1 juni te verbieden. De ondergrens van honderd personen die aanvankelijk van toepassing was, verdwijnt.

Update begin april
De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn in ieder geval van kracht tot 1 juni, hebben de regering en het RIVM bekend gemaakt. Eén van de dringende aanvullende overheidsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen tot 1 juni te verbieden. De ondergrens van honderd personen die aanvankelijk van toepassing was, verdwijnt.

Update 26 maart
De afgelopen dagen is gebleken dat de als laatst afgekondigde maatregelen door het kabinet niet bedoeld zijn voor alle (sport)evenementen. Het bondsbestuur heeft echter besloten om alle bijeenkomsten en wedstrijden tot 1 juni af te gelasten. De verenigingen worden dan ook ten zeerste aanbevolen om de accommodatie te sluiten tot 1 juni 2020.

Update 26 maart
De afgelopen dagen is gebleken dat de als laatst afgekondigde maatregelen door het kabinet niet bedoeld zijn voor alle (sport)evenementen. Het bondsbestuur heeft echter besloten om alle bijeenkomsten en wedstrijden tot 1 juni af te gelasten. De verenigingen worden dan ook ten zeerste aanbevolen om de accommodatie te sluiten tot 1 juni 2020.

Update 25 maart
We zijn de afgelopen dagen intensief bezig geweest om de gevolgen van het virus voor onze sport in kaart te brengen en verschillende scenario’s uit te werken. Ons petanquehart is uiteraard geraakt omdat onze sport volledig stil is komen te liggen. Maar wat om ons heen overheerst is begrip en overtuiging. Gezondheid gaat voor alles.

Update 25 maart
We zijn de afgelopen dagen intensief bezig geweest om de gevolgen van het virus voor onze sport in kaart te brengen en verschillende scenario’s uit te werken. Ons petanquehart is uiteraard geraakt omdat onze sport volledig stil is komen te liggen. Maar wat om ons heen overheerst is begrip en overtuiging. Gezondheid gaat voor alles.

We begrijpen dat er veel vragen zijn, vanuit verenigingen en spelers. De verschillende gevolgen worden in dit nieuwsbericht toegelicht.

Update 23 maart
De NJBB heeft de persconferentie van premier Rutte en zijn collega-ministers Van Rijn (Medische Zorg), De Jonge (Volksgezondheid) en Grapperhaus (Justitie) op de voet gevolgd en kennis genomen van de nieuwe maatregelen die de overheid heeft afgekondigd. Wij komen zo spoedig mogelijk met een nieuwe update.

Update 23 maart
De NJBB heeft de persconferentie van premier Rutte en zijn collega-ministers Van Rijn (Medische Zorg), De Jonge (Volksgezondheid) en Grapperhaus (Justitie) op de voet gevolgd en kennis genomen van de nieuwe maatregelen die de overheid heeft afgekondigd. Wij komen zo spoedig mogelijk met een nieuwe update.

Update 15 maart

Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de indamming van het coronavirus in Nederland geeft de NJBB gevolg aan de oproep van het RIVM en de Nederlandse overheid. De NJBB heeft alle wedstrijden afgelast tot en met 6 april. Dit betreft een maatregel die voor alle teams is genomen ongeacht niveau en competities. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid zondagmiddag 15 maart besloten dat alle sportverenigingen/complexen in Nederland hun deuren moeten sluiten, in elk geval tot en met 6 april. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor alle petanque verenigingen. Dit betekent ook dat de ledenraadpleging op 2 april in Maastricht in district Zuid en de districtskampioenschappen tête-à-tête op 5 april in district Noord, Midden en Zuidoost niet doorgaan.

Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen met betrekking tot de indamming van het coronavirus in Nederland geeft de NJBB gevolg aan de oproep van het RIVM en de Nederlandse overheid. De NJBB heeft alle wedstrijden afgelast tot en met 6 april. Dit betreft een maatregel die voor alle teams is genomen ongeacht niveau en competities. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid zondagmiddag 15 maart besloten dat alle sportverenigingen/complexen in Nederland hun deuren moeten sluiten, in elk geval tot en met 6 april. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor alle petanque verenigingen. Dit betekent ook dat de ledenraadpleging op 2 april in Maastricht in district Zuid en de districtskampioenschappen tête-à-tête op 5 april in district Noord, Midden en Zuidoost niet doorgaan.

Ongewijzigd:Update 13 maart 2020

Alle wedstrijden en bijeenkomsten afgelast tot en met 31 maart.

Donderdagmiddag heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen in het belang van de volksgezondheid en om de verdere impact van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. In het kort komt het erop neer dat wat aan het begin van de week het advies voor Noord-Brabant was, nu voor heel Nederland geldt.

Competitie en toernooien
De NJBB volgt het advies en de richtlijnen die zijn afgegeven en sluit zich aan bij de oproep van NOC*NSF. Vandaar dat alle competities (districtscompetities en NPC) en kampioenschappen (districtscompetities) worden afgelast.

Competitie en toernooien
De NJBB volgt het advies en de richtlijnen die zijn afgegeven en sluit zich aan bij de oproep van NOC*NSF. Vandaar dat alle competities (districtscompetities en NPC) en kampioenschappen (districtscompetities) worden afgelast.

Het kabinet heeft voor heel Nederland opgeroepen sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Deze oproep ondersteunt de NJBB en daarom roepen wij iedereen op om alle andere (club)bijeenkomsten zoals toernooien, interne competities, overleggen, vergaderingen, trainingen, vieringen en werkgroepbijeenkomsten af te gelasten.

Ongewijzigd:Dit houdt in dat de onderstaande activiteiten niet doorgaan:

18 maart Ledenraadpleging (LRP) Midden

21 maart Extra strategisch beraad

21 en 22 maart Districtskampioenschap TaT in Noordwest

23 maart LRP West

28 maart 14e speeldag NPC

29 maart Districtstkampioenschap Oost en West

We begrijpen dat deze maatregelen consequenties hebben voor o.a. competities en toernooien. Die consequenties brengen we in kaart en we gaan alternatieve mogelijkheden onderzoeken. De bovengenoemde maatregelen gelden tot en met 31 maart in heel Nederland. Over het vervolg (eventueel nieuwe maatregelen) volgen wij nauwlettend het beleid van het kabinet en NOC*NSF en blijven wij communiceren.

We begrijpen dat deze maatregelen consequenties hebben voor o.a. competities en toernooien. Die consequenties brengen we in kaart en we gaan alternatieve mogelijkheden onderzoeken. De bovengenoemde maatregelen gelden tot en met 31 maart in heel Nederland. Over het vervolg (eventueel nieuwe maatregelen) volgen wij nauwlettend het beleid van het kabinet en NOC*NSF en blijven wij communiceren.

Update 12 maart 2020
De NJBB heeft de persconferentie van donderdag 12 maart 2020 op de voet gevolgd en kennis genomen van de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd. Wij komen zo spoedig mogelijk, dan wel uiterlijk maandag 16 maart, met een nieuwe update. Voor het weekend van 14 en 15 maart was al besloten de NPC-wedstrijden en districtskampioenschappen af te gelasten (zie update 11 maart).

Update 11 maart 2020
De NJBB heeft kennis genomen van de persconferentie van de Brabantse Veiligheidsregio’s op 10 maart jl., waarbij Brabanders is opgeroepen om ‘zeven dagen sociale onthouding’ in acht te nemen. Het advies hierbij luidde: “Ga even geen nieuwe sociale contacten aan en wees terughoudend met bestaande sociale contacten”. De burgermeesters van de veiligheidsregio’s in Noord-Brabant hebben onder andere evenementen met meer dan 1.000 mensen verboden.

In het weekend van 14 & 15 maart geen NPC wedstrijden en districtskampioenschappen
Naar aanleiding van de ontwikkelingen in Noord-Brabant heeft NOC*NSF op 11 maart alle sportbonden geadviseerd gevolg te geven aan de oproep van de Veiligheidsregio’s. Het bondsbestuur heeft er, gezien de hogere gemiddelde leeftijd en het hoge risicoprofiel van de leden van de verenigingen van de NJBB, bewust voor gekozen om een maatregel te nemen welke verder gaat dan het advies van de Veiligheidsregio’s Noord-Brabant.

Binnen de NJBB is besloten om alle NPC wedstrijden en districtskampioenschappen tot en met maandag 16 maart af te gelasten. Deze maatregel geldt voor alle wedstrijden in het kader van de Nationale Petanque Competitie (NPC) in geheel Nederland​ en de Districtskampioenschappen Tête-à-tête in de districten Zuidwest en Zuid.

Deze maatregel heeft uiteraard gevolgen voor het verdere verloop van de NPC en de organisatie van de districtskampioenschappen. In de loop van maandag 16 maart volgt een bericht waarin wordt aangegeven hoe dit zal worden georganiseerd.

Regionale toernooien
Naast de NPC wedstrijden en de districtskampioenschappen staan er voor komend weekend vier toernooien op de toernooikalender. De organisatie van deze toernooien ligt in handen en is de verantwoordelijkheid van de organiserende verenigingen. Deze verenigingen wordt geadviseerd om een goede afweging te maken over het wel of niet door laten gaan van het toernooi dat zij organiseren.

LET OP: Voor de toernooien die verenigingen zelf organiseren, is het aan te raden de Facebookpagina en/of website van de vereniging in kwestie goed in de gaten te houden. De informatie die zij communiceren is daarin leidend.

Update 10 maart 2020, 16.30 uur
Op dit moment krijgen wij vragen over het coronavirus. Er zijn voortdurend ontwikkelingen gaande. De NJBB houdt nauw contact met het RIVM/NOC*NSF en andere sportbonden om eventueel passende maatregelen te treffen. Aangezien de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, wordt dagelijks de situatie beoordeeld t.a.v. competities en kampioenschappen. Het is aan de organisator van regionale toernooien om zelf een inschatting te maken of het nodig is om passende maatregelen te nemen. We willen wel met klem verzoeken om de maatregelen t.a.v. het schudden van handen en hygiëne in acht te nemen.

De NJBB heeft kennis genomen van de persconferentie van de Brabantse Veiligheidsregio’s. Uiterlijk woensdagmiddag volgt een nieuwe update.

Update dinsdag 10 maart 2020: géén handen schudden
In navolging van de berichtgeving van het RIVM raadt de NJBB met klem aan gehoor te geven aan de (nieuwe) maatregelen omtrent het coronavirus (covid-19) in Nederland. Nadat al gold om goed de handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken, komt daar een nieuwe maatregel bij. Sinds maandagavond 9 maart 2020 wordt ook opgeroepen om geen handen meer te schudden. Hoe tegennatuurlijk het ook voelt bij (sport)evenementen, schudt voorlopig geen handen!

Blijf thuis als je griepklachten hebt
De oproep van het RIVM van vrijdag 6 maart was duidelijk: blijf thuis als je griepklachten hebt. Het is een advies waar wij ons bij aansluiten. Dit betekent dat er voorlopig nog nergens in het land wedstrijden worden afgelast. Alle wedstrijden gaan door zolang RIVM niet anders adviseert.

Wel wordt in lijn met het advies van het RIVM individuele sporters met griepklachten geadviseerd evenementen te mijden. Wij sluiten ons aan bij het advies aan de inwoners van de provincie Noord-Brabant om bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf thuis.

2 maart 2020
Sinds de uitbraak van het coronavirus worden wereldwijd preventieve maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Inmiddels heeft het virus ook Nederland bereikt.

De Nederlandse Jeu de Boules Bond volgt de adviezen van het NOC*NSF en het RIVM en houdt deze nauwlettend in de gaten. Er is op dit moment geen aanleiding om (bepaalde) wedstrijden niet door te laten gaan. Mocht dat wel aan de orde zijn, worden verenigingen en scheidsrechters hierover geïnformeerd.