Een privacyverklaring helpt als er klachten komen

Sportverenigingen moeten actief en zichtbaar hun een privacy verklaring hebben. Ze komen in beeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) als gevolg van een groeiend aantal klachten.

De AP – vaak de privacywaakhond genoemd – controleert steeds meer organisaties, waaronder sportclubs. Een eerste en gemakkelijkste stap is controle van de website: staat daar een goede privacy policy op die uitlegt hoe de club omgaat met persoonsgegevens?

Er is een reden voor de toenemende controle. AP ontvangt steeds meer klachten van burgers over schending van de privacyregels. Vorig jaar waren het er bijna 28.000. AP is wettelijk verplicht altijd in actie te komen bij een klacht. Een datalek kan een aanleiding zijn. Maar ook het gevoel van een (ontevreden) lid dat de club niet zorgvuldig genoeg omgaat met gegevens van leden. Als bij controle blijkt dat een privacy policy op de website ontbreekt, is de vereniging in overtreding. Vergeet niet dat de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk is. Denk niet: onze leden klagen niet. Er hoeft maar één iemand aan de bel te trekken.

Trouwens, het komt veel beter over als je leden kunnen laten weten dat je privacy serieus neemt. Dat je alle maatregelen hebt genomen om dat te garanderen. Daarom is het goed alle verplichtingen van de AVG na te gaan. Ingewikkeld? Dat valt reuze mee. Speciaal voor sportverenigingen is een online programma gemaakt dat je stapsgewijs bij de hand neemt.  

Via de deal met NOC*NSF betaal je als vereniging slechts 60 euro per jaar. Je kunt dan gebruik maken van het online AVG-programma voor sportclubs.  Zorg voor een goede privacy verklaring die direct op je website te lezen is.  Regel dat snel en eenvoudig. Kijk op www.avg-programma.nl/sport en gebruik de code SPORTAVG70.  Met die code krijg je 70% korting. Inclusief juridische helpdesk voor al je vragen.