Leden hebben veel privacyrechten. Weet wat leden van je kunnen eisen en richt je club erop in

Veel sportclubs realiseren zich niet dat hun leden veel wettelijke rechten hebben op het vlak van privacy. Zorg dat het beheer van persoonsgegevens op orde is en meld dat in je privacy policy.

Sinds de invoering van de AVG zijn steeds meer sporters zich bewust van hun rechten. Foto’s van sporters publiceren zonder hun toestemming of van ouders mag niet.

Zo is er het recht om te weten welke persoonsgegevens zijn opgeslagen en met welk doel dat is gebeurd. De club moet de leden daarover informeren. Dat kan bijvoorbeeld bij de bevestiging van lidmaatschap of algemeen op de website van de vereniging. Sterker nog: er is voor de club een plicht om leden te informeren over hun rechten.

Je leden mogen vragen om inzage: welke gegevens over mij heb je opgeslagen? Er kan bezwaar worden aangetekend. Er is het recht om de gegevens te rectificeren voor het geval ze onjuist zijn. Leden hebben ook het recht om ‘vergeten te worden’, bijvoorbeeld als ze niet langer lid willen zijn.
Als je naam- en adresgegevens aan anderen geeft (bijvoorbeeld om het clubblad te versturen), moet je dat goed regelen.

Al deze zaken komen langs als je de stappen doorloopt van het online AVG-programma dat speciaal voor sportclubs is ontwikkeld. De verplichtingen zijn in heldere taal verwoord, worden toegelicht met voorbeelden en met video’s. Er zijn modelteksten voor overeenkomsten of voor de verplichte tekst van de privacy policy op de website.

Via de deal met NOC*NSF betaal je als vereniging slechts 60 euro per jaar. Je kunt dan gebruik maken van het online AVG-programma voor sportclubs. Je hoeft dan niet bang te zijn voor de rechten van je leden, want door het programma heb je de AVG zo op orde. Regel het snel en eenvoudig. Kijk op www.avg-programma.nl/sport en gebruik de code SPORTAVG70.  Met die code krijg je 70% korting. Inclusief juridische helpdesk voor al je vragen.