Nieuwe vriendschappen dankzij EK Pétanque

De Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 vinden volgend jaar plaats op de Parade in ‘s-Hertogenbosch. In aanloop naar de Europese titelstrijd kunnen oud en jong in de gemeente ’s-Hertogenbosch deze zomer vanaf 14 juni a.s. al meedoen aan het jeu de boules wijktoernooi. Onder de noemer van Bossche Boules kunnen ze meedoen én nieuwe vriendschappen opdoen.

Petanque is bij uitstek een sport waarbij je makkelijk nieuwe mensen ontmoet. Het is niet moeilijk om te spelen en je kunt het vrijwel in iedere buurt spelen. Niet voor niets grijpt de gemeente ’s-Hertogenbosch de Europese Kampioenschappen Pétanque 2022 aan om sociale eenzaamheid terug te dringen. “Steeds meer inwoners in onze gemeente, van jong tot oud, voelen zich eenzaam en ondervinden daarvan de nadelige gevolgen voor hun gezondheid”, zegt Huib van Olden, wethouder van onder meer Sport en Zorg en trekker van de strijd tegen eenzaamheid. “Dat kan niet, dat mag niet en dat willen we niet! Daarom is het zo mooi dat onze inwoners met deze wijktoernooien nieuwe contacten kunnen opdoen.”

Wijktoernooien
Op 14 juni aanstaande vindt de eerste van zestien avonden van het Bossche Boules Jeu de Boules wijktoernooi plaats. Wethouder Huib van Olden is aanwezig in de Schutskamp om het wijktoernooi om 18.45 uur officieel te openen. De wijktoernooien worden dit jaar in de Schutskamp, Zuid, Hambaken en de Hondsberg (Rosmalen) gespeeld. We koppelen deelnemers op vier avonden aan verschillende teammaatjes uit hun wijk. Samen met professionele partijen als S-PORT en Farent proberen we zoveel mogelijk deelnemers te bereiken. Na de verschillende poulewedstrijden in de wijk – waarbij plezier belangrijker is dan winnen – vindt op de Franse feestdag quatorze juillet de finale plaats op de Parade in ‘s-Hertogenbosch.

Eenzaamheid
Eenzaamheid komt steeds vaker voor in onze maatschappij. Met name onder ouderen, alleenstaanden en jongeren voelen zich steeds meer mensen zich eenzaam. Het lukt hen vaak niet om nieuwe contacten te leggen en deze voor langere tijd te onderhouden. Veel van hen ontwikkelen of ervaren daardoor sociale eenzaamheid, wat van invloed kan zijn op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarom heeft organisator Team TOC de samenwerking gezocht met More2Win, maatschappelijk partner van het EK Pétanque. Alle partners zetten zich in om met dit programma iets te doen aan het tegengaan van sociale eenzaamheid.

Na afloop onderzoekt More2Win wat gedurende het traject goed heeft gewerkt, hoe de doelstellingen het beste bereikt worden en hoe de sociale contacten na afloop in stand blijven. Na de pilot is het de bedoeling in 2022 meerdere Brabantse steden te laten aanhaken bij het initiatief om de maatschappelijke impact zo groot mogelijk te maken.

Partners
Er zijn diverse partners betrokken bij het programma. Zo is Bossche Boules het eerste project dat het BrabantSport Fonds mede mogelijk heeft gemaakt. Het fonds is onderdeel van BrabantSport en richt zich volledig op de maatschappelijke impact van sportevenementen. Verder is dit project tot stand gekomen dankzij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, sportevenementenbureau Team TOC, de Nederlandse Jeu des Boules Bond en lokale Bossche verenigingen als Pétanque Union Bois le Duc. Alle informatie over Bossche Boules is te vinden op www.bosscheboules.nl.