One-year-to-go moment EK Petanque 2022 ‘s-Hertogenbosch

Woensdag 14 juli 2021 vindt het one-year-to-go moment van het EK Petanque 2022 plaats in ’s-Hertogenbosch. De Europese Kampioenschappen worden van 13 t/m 17 juli 2022 gehouden op de Parade in ’s-Hertogenbosch. Het EK wordt georganiseerd door de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantSport, BrabantSportfonds, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, More2Win en sportevenementenbureau Team TOC.

Met nog een jaar op de klok tot de start van het evenement vindt er op 14 juli een officiële aftrap plaats samen met alle partners. Speciaal voor dit moment is er een logo-sculptuur ontwikkeld, dat op deze dag onthuld wordt. De partners geven een toelichting over het belang van het EK Petanque voor de stad, voor de sport en voor het maatschappelijke karakter ervan. Hierna volgt een demonstratie van het Nederlands Team Mixed. De dag wordt afgesloten met de finales van het Bossche Boules wijktoernooi. Wil je komen kijken? Dat kan tussen 16:00uur en 18:00uur! Kom je met de auto, kan je HIER parkeren. 

De Europese Kampioenschappen Petanque 2022 vinden plaats op de Parade. Op het beroemde plein komen 22 overdekte petanque-banen, waar de beste petanque-spelers van Europa gaan strijden om de Europese titels in de categorieën tête-à-tête (mannen en vrouwen), doubletten (mannen, vrouwen) en mix (man/vrouw). Naast de wedstrijden is het de bedoeling dat toeschouwers kunnen genieten van lekker eten en drinken, muziek en andere vormen van entertainment.

Weer een groots evenement voor de gemeente
Gemeente ’s-Hertogenbosch is erg blij om na de succesvol verlopen Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten in 2019 nu weer een groots sportevenement in haar gemeente te organiseren. “Het evenement past uitstekend bij het sportieve en sociale karakter van deze gemeente”, zegt sportwethouder Huib van Olden. “Een plek waar gastvrijheid en ontmoeting in ons DNA zitten. Een plek waar topprestaties mogelijk gemaakt worden. En waar we kijken naar maatschappelijke activiteiten die verbindingen en ontmoetingen met onze inwoners bewerkstelligen. Zodat iedereen mee kan doen.”

EK Petanque in de strijd tegen eenzaamheid
Heel belangrijk is bovendien de maatschappelijke spin-off van het evenement. Een van de doelstellingen van de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 is het terugdringen van eenzaamheid. Onder meer door de organisatie van het Bossche Boules wijktoernooi voor alle inwoners van de stad wordt de sport ingezet om de sociale cohesie in de wijken te versterken.

Als onderdeel van de Bossche Zomer (1 juli tot en met 5 september) legt de gemeente ’s-Hertogenbosch samen met EK-organisator Team TOC vier petanquebanen in de stad. Hiermee worden deze petanquebanen ingezet als de uitgelezen plek om deze zomer nieuwe contacten op te doen of huidige sociale contacten te versterken.