Ruben van Stockum behaalt Europees scheidsrechtersdiploma

Afgelopend maandag (23 oktober) vond bij vereniging Wij Liggen in Schijndel de evaluatie plaats van het EK Tripletten voor senioren en veteranen dat van 17 tot 24 september plaatsvond in Albertville, Frankrijk. Aansluitend werd Ruben van Stockum door Jan Paashuis (Bestuurslid NJBB) en Olaf Melsen (Algemeen Directeur) in het zonnetje gezet voor het behalen van zijn diploma tot Europees scheidsrechter.

In de wereld van petanque zijn het niet alleen de spelers die de schijnwerpers verdienen. Achter het schouwspel van het gooien van ballen en tactische zetten staat een groep toegewijde scheidsrechters die ervoor zorgen dat alles eerlijk en volgens de regels verloopt. Een van deze gepassioneerde scheidsrechters is Ruben van Stockum, een naam die steeds bekender wordt in de petanquegemeenschap, zowel in Nederland als internationaal.

Een beginvolle ambitie

Ruben van Stockum werd in 2001 lid van de club de Pétanque Les Cailloux in Zeist. Vanaf het begin was het duidelijk dat hij een bijzondere interesse had in het spel. Hij wilde niet alleen deelnemen, maar ook begrijpen hoe het petanquespel tot in de kleinste details werkte. Zijn intrigerende reis begon al snel.

Educatie binnen NJBB

Ruben realiseerde zich al snel dat de weg naar begrip en waardering voor petanque begon bij kennis en educatie. Hij besloot een opleiding tot scheidsrechter te volgen binnen de NJBB. Dit was een cruciale stap in zijn toewijding aan het spel en zijn verlangen om een verschil te maken.

Na de afronding van zijn opleiding bleef Ruben van Stockum niet stilstaan. Hij begon zichzelf verder te ontwikkelen in zijn functie als scheidsrechter om ook NK’s te mogen arbitreren. Zijn passie voor het spel en zijn toewijding om het eerlijk te houden, waren duidelijk merkbaar in zijn werk als scheidsrechter.

Europese ambities

Ruben van Stockum’s reis om petanque naar een hoger niveau te tillen, stopte niet bij NK’s. Hij droomde ervan om bij te dragen aan de internationale petanquegemeenschap. Zijn kans kwam in september 2023, toen hij deelnam aan het Europese examen van de CEP (Confédération Européenne de Pétanque) tijdens het EK Tripletten in Albertville. Het was daar dat Ruben slaagde voor het examen om een Europees scheidsrechter te worden. Dit was een prestatie van formaat en een bevestiging van zijn expertise en toewijding.

Een trots moment voor Nederland

Voor Ruben van Stockum was het behalen van de titel van Europees scheidsrechter niet alleen een persoonlijke mijlpaal, maar ook een moment van trots voor Nederland. Hij is vastbesloten om de betrokkenheid van Nederland op de internationale petanquekaart te vergroten. Door nu als scheidsrechter bij Europese kampioenschappen te worden ingezet, draagt hij bij aan de vertegenwoordiging van Nederland in de wereld van petanque.

Het belang van kwaliteitsscheidsrechters

Ruben deelt een diep gevoel voor het belang van kwaliteitsscheidsrechters in het petanque. Hij begrijpt dat zij niet alleen de integriteit van het spel waarborgen, maar ook een cruciale rol spelen bij het verbeteren van het algehele niveau van het petanquespel. Als Europees scheidsrechter hoopt Ruben zijn bijdrage te kunnen blijven leveren aan de ontwikkeling en verbetering van de sport die hij liefheeft.

v.l.n.r: Jan Paashuis, Ruben van Stockum en Olaf Melsen.