Update naar aanleiding van de persconferentie van 12 november 2021

De NJBB heeft op vrijdag 12 november kennisgenomen van de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte waarin: “We hebben vanavond een heel vervelende boodschap met ingrijpende besluiten. Dit is een harde klap”. Om het aantal besmettingen zo spoedig mogelijk te verlagen, wordt het aantal contactmomenten beperkt.

De onderstaande maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18:00 tot 4 december:

Houd anderhalve meter afstand op plekken zonder coronapas
Ontvang thuis niet meer dan 4 gasten per dag van 13 jaar of ouder
Horeca en essentiële winkels (als supermarkt of drogist) sluiten uiterlijk om 20:00 uur.
In cafés en restaurants zijn de coronapas – en vaste zitplek – verplicht
Niet-essentiële winkels en dienstverleners (kledingwinkel, kapper, casino) moeten om 18:00 uur sluiten
Bioscopen, theaters en concertzalen zijn niet gebonden aan de vroege avondsluiting
Publiek bij alle sportevenementen – profs en amateurs – is niet toegestaan. Alle sportactiviteiten kunnen doorgaan
Evenementen -waaronder bruiloften- mogen met coronapas en maximaal 1.250 gasten per zaal – met vaste zitplek. Uiterlijke eindtijd 18:00 uur.
Werk thuis tenzij het echt niet anders kan
Draag een mondkap binnen waar geen coronapas verplicht is
Als een huisgenoot besmet is dan geldt de quarantaine ook voor alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten
Voor het MBO, HBO en WO geldt een maximale groepsgrootte per ruimte van 75 personen. Dit geldt niet voor lokalen en zalen voor tentamens en examens
Het kabinet komt met wetgeving zodat de coronapas ook bij bedrijven verplicht kan worden waar bezoekers al een QR-code moeten tonen (zoals in de horeca)

NPC

De NPC wedstrijden die voor morgen en volgende week zaterdag gepland staan, gaan vooralsnog allemaal door want alle sportactiviteiten kunnen doorgaan. Komende week wordt met het CMT sport overlegd wat de exacte consequenties van de maatregelen zijn voor de petanquesport. Dat geldt met name voor de sluitingstijd van de horeca (en dus ook mogelijk sportkantines) en de vaste zitplekken in sportkantines. Via de gebruikelijke kanalen (website en nieuwsbrief) wordt de komende week zo spoedig mogelijk de laatste informatie en de laatste versie van het sportprotocol gedeeld.

Coronatoegangsbewijs (CTB)

Uit steekproeven binnen de sport is gebleken dat maar één op de drie sportverenigingen de controle op CTB uitvoert. Wij hebben vertrouwen in alle petanqueverenigingen dat er gehoorwordt gegeven om deze controle goed uit te voeren. Om te voorkomen dat er een later stadium alsnog strengere maatregelen voor de sport worden opgelegd, is het echt voor van belang dat de sport collectief laat zien dat alle verenigingen hieraan gehoor geven. Komende maandag wordt een animatie, posters en een toolkit gedeeld die verenigingen kunnen gebruiken in de communicatie.

Klik hier voor meer informatie over de persconferentie van vanavond.