Week tegen Eenzaamheid gestart: elk klein gebaar kan het verschil maken

1 op de 10 volwassenen in Nederland voelt zich sterk eenzaam en 1 op de 3 heeft er weleens last van. Van de 75-plussers kampt meer dan de helft met eenzaamheid. Met elkaar kunnen we hier iets aan doen. Daarom start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Week tegen Eenzaamheid. Minister Hugo de Jonge opent op 30 september de Week tegen Eenzaamheid tijdens een landelijk openingsevent. Tot en met 7 oktober zijn er honderden activiteiten door het hele land om mensen samen te brengen.  

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, is het makkelijker om weer iets te ondernemen en contact te leggen met anderen. Dit betekent echter niet dat mensen zich niet meer eenzaam voelen. Mensen praten er vaak niet over. En dat is wel nodig, zegt Anja Machielse hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie Eén tegen eenzaamheid.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er in het hele land activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Deze activiteiten worden georganiseerd door maatschappelijke organisaties, zorg- en welzijnsinstellingen, gemeenten, bedrijven en vrijwilligers. Een greep uit de activiteiten staat op www.eentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid.

Klein gebaar
Iedereen kan meedoen én bijdragen aan de Week tegen Eenzaamheid. Bijvoorbeeld door extra om te kijken naar iemand in de eigen omgeving. Zo kan een kop thee drinken met de buurman of een bezoekje aan een tante het verschil maken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert de Week tegen Eenzaamheid in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Met Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken door eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken. Dit actieprogramma bestaat sinds 2018 en sindsdien zijn 255 gemeenten en 165 landelijke organisaties, bedrijven en instellingen aangesloten.